• Din expert på smarta hem i Sverige
  • Över 1 000 000 nöjda kunder
  • Alla produkter är testade av tink

Mer än 1 000 000 nöjda kunder

Uppvärmning

Smart uppvärmning med tink

För att du skall hålla dig varm under vintermånaderna måste ditt värmesystem fungera ordentligt. Men hur värmer du upp ditt hem på ett kostnadseffektivt sätt? Ungefär 80% av hemmets energikostnader utgörs av uppvärmningskostnader och varmvattenanvändning. Effektiv uppvärmning kan bidra till att minska dessa kostnader. Men det är inte bara ekonomin som borde få dig att optimera hemmets uppvärmningmönster. tink visar hur du kan värma smart, sänka dina energikostnader och förbättra kvaliteten på din inomhusmiljö.

Vad är smart uppvärmning?

Smart uppvärmning bidrar till ökad komfort och effektivitet i ditt hem genom automatisering av hemmets uppvärmning. Du kan till exempel använda din smartphone eller surfplatta för att på ett smartare sätt stänga av värmen eller ändra temperaturen i hemmet. Genom att ta hänsyn till data om bostadens värmeegenskaper, de boendes beteenden samt den lokala väderprognosen, kan ditt smarta värmesystem fungera effektivt och mer energisnålt samtidigt som hemmet behåller en behaglig temperatur.

Hur fungerar smart uppvärmning?

För smart uppvärmning behöver du varken byta ut ditt värmesystem eller spendera mycket pengar. Smart uppvärmning är den optimala starten på ditt nya smarta hem eftersom installationen är billig och enkel.

Med smart värmestyrning är elementen utrustade med smarta termostater, som är anslutna antingen via Wifi eller en radiosignal till en basstation, t.ex. en bridge eller din smartphone. Genom den anslutningen kan du ställa in när uppvärmningen ska ske och till vilken temperatur. Alternativt kan du styra den manuellt i appen. Rumstemperaturen kan också regleras via en smart väggtermostat.

Vilka är alternativen för smart uppvärmning?

Du har två alternativ för att göra din uppvärmning smart: antingen genom individuella termostater eller med ett integrerat ekosystem.

Ditt värmesystem integreras i ditt befintliga ekosystem. Du kan ansluta din smarta termostat till andra smarta enheter, t.ex. fönstersensorer, för att optimera din uppvärmning ytterligare. Följande ekosystem innehåller en smart värmestyrning:

Home Connect Plus

Har du inget ekosystem? Inga problem. Smart uppvärmning är också möjligt med en enkel uppsättning termostater. Dessa kan fästas på elementen eller väggen och sedan styras trådlöst eller via radiosignaler. Du kan välja mellan följande typer av termostater:

Elementtermostater

Elementtermostater är, som namnet antyder, monterade direkt på elementet. På så sätt kan du styra temperaturen individuellt för varje element. Dessa är idealiska för lägenheter som inte har egen tillgång till pannan.

Läs mer om elementtermostater

Rumstermostater

En rumstermostat monteras på väggen för att reglera rumstemperaturen. Den jämför den förinställda temperaturen med den faktiska temperaturen och justerar sedan automatiskt temperaturen via värmeelementen. Så du kan enkelt och bekvämt styra rum med olika element med hjälp av en smart enhet.

Läs mer om rumstermostater

Termostater för golvvärme

Termostater för golvvärme är särskilt utformade för golvvärmesystem och deras smarta styrning. Dessa termostater kan inte bara styras via en app, utan även manuellt på själva termostaten, så att du kan ställa in rätt temperatur när som helst.

Läs mer om termostater för golvvärme

Termostater för centralvärme

En termostat för centralvärmesystemet fungerar som en information- och styrcentral. Styrenheten monteras direkt på värmekällan medan kontrollpanelen monteras inne i huset. På så sätt kan du enkelt och bekvämt styra din uppvärmning från ett och samma ställe. Denna termostat är idealisk för bostäder med tillgång till värmepannan.

Läs mer om termostater för centralvärme

Vilka uppvärmningsprodukter är kompatibla?

De smarta termostaterna kan inte bara anslutas till moderna värmesystem utan även till alla traditionella värmare. Ingenting står alltså i vägen för en intelligent värmereglering.

Exempel på kompatibla uppvärmningssystem:

  • Golvvärme
  • Värmeelement för gas och olja
  • Elektrisk golvvärme
  • Värmepannor
  • Luft- och jordvärmepump
  • System med analoga och digitala BUS-gränssnitt
  • System med kopplingsspänningar upp till 230 V

Vilka är fördelarna med smart uppvärmning?

Produkter för smarta hem blir alltmer populära och finns därför i allt fler hushåll. Men vilka är fördelarna med smart uppvärmning?

En av de största fördelarna är kombinationen av effektivitet och komfort. Genom att ansluta termostaten till din smartphone kan du enkelt styra den med appen. Du kan då ändra temperaturen med en knapptryckning.

Det är inte bara hemma från soffan som du har möjlighet att justera termostaten utan den smarta styrningen är också möjlig när du inte är hemma. På så sätt kommer du alltid hem till en varm lägenhet samtidigt som du sänker uppvärmningskostnaderna, då uppvärmningen endast sker vid behov.

Tack vare både smart styrning och insamling av användardata från termostaterna kan hushållens uppvärmning optimeras. Detta gör att du kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 30%.

För ytterligare effektivitet och lägre uppvärmningskostnader kan de smarta termostaterna kombineras med dörr-, fönster- och temperatursensorer. De upptäcker öppna fönster och dörrar samt ger information om luftkvaliteten och klimatet inomhus. Dessutom kan ditt smarta värmesystem integreras i ett större ekosystem för ännu mer komfort. Om du föredrar att börja i mindre skala räcker det med endast en termostat för att göra ditt värmesystem smart och mer energieffektivt. Det är alltså inte nödvändigt att byta ut alla delar i ditt värmesystem, till en början räcker det med att installera smarta termostater. De kan enkelt skruvas på och installeras via appen. Därför är detta steg både enkelt och billigt för att göra din uppvärmning smart med bara några få åtgärder. Det smarta värmesystemet kan när som helst utökas med andra produkter.

Datasäkerhet

Precis som med alla produkter som är digitala är datasäkerheten också viktigt för smarta värmesystem. Dataöverföringen är krypterad med höga säkerhetsstandarder som är på samma nivå som för internetbanker. Ingen har alltså tillgång till dina uppgifter.

Hur skapar jag det perfekta värmesystemet?

För att sätta ihop ditt värmesystem på bästa och mest effektiva sätt behöver du endast några få komponenter: En smartphone eller surfplatta, smarta termostater, en bridge och smarta sensorer.

I en hyreslägenhet utan tillgång till pannan kan den smarta värmeregleringen se ut så här:

För styrningen är termostater monterade på värmeelementen. Dessa är anslutna till en bridge och din smartphone. Så du kan styra dem när som helst, från var som helst. Appen visar detaljerade användningsrapporter om när och hur länge värmen har varit påslagen samt på vilken temperatur. Detta ger dig en möjlighet att justera uppvärmningen efter behov och ger dig en detaljerad överblick.

För att optimera din uppvärmning kan du integrera dörr- och fönstersensorer i ditt ekosystem. På så sätt kan du se när en dörr eller ett fönster är öppet och stänga av elementen för att undvika onödig uppvärmning.

Experttips för att spara på värmekostnaderna:

Värm endast upp när det verkligen är nödvändigt

För att få en varm lägenhet på kvällen måste man ofta värma hela dagen. Men det är absolut inte nödvändigt. Med smart uppvärmning skruvas bara värmen upp när det behövs. Du kan t.ex. slå på värmen en timme innan du kommer hem, så att det är varmt hemma när du anländer.

Ställ in den perfekta temperaturen

Ofta ställer du in en för hög värme för att det ska bli varmt snabbt. När det sedan blir för varmt öppnas fönstren för att du vill vädra och sänka rumstemperaturen igen. Detta leder till att den värme som tidigare genererats slösas. För att undvika detta, ställ istället in den optimala temperaturen via din smarta termostat.

Stäng fönster och dörrar för att undvika värmeförluster

Vi alla gör det, ett fönster öppnas när det är för varmt och glömmer sedan att stänga det igen. För att sedan få tillbaka värmen måste rummet värmas upp igen. Även öppna dörrar gör att ett rum förlorar värme. Håll därför alltid dörrar och fönster stängda.

Effektiv ventilation

Frisk luft är naturligtvis viktigt för ett bra inomhusklimat. Men en kort och regelbunden ventilering är bättre än att låta fönstret stå på glänt hela dagen. Värmen går förlorad och du måste värma upp rummet igen för att nå den önskade temperaturen, vilket inte är effektivt.

Kontrollera dina uppvärmningsmönster

Dina smarta termostater ger dig detaljerade rapporter om dina uppvärmningsmönster. Kontrollera dem regelbundet för att göra uppvärmningen mer effektiv. På så sätt kan du upptäcka och korrigera fel i ditt värmesystem.

Ergebnisse anzeigen