• Din expert på smarta hem i SverigeDin expert på smarta hem i Sverige
  • Över 1 000 000 nöjda kunderÖver 1 000 000 nöjda kunder
  • Alla produkter är testade av tinkAlla produkter är testade av tink

Kategori

Ekosystem

Pris (kr)

Min
Max

Kompatibilitet

Matter är den gemensamma standarden för smarta hem

Matter är den gemensamma standarden för smarta hem

Om du väljer Matter väljer du kompatibilitet. Kommunikationsprotokollet för smarta hem kan ansluta ekosystemen Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant med flera. Med Matter behöver du inte längre oroa dig för om produkterna är kompatibla med varandra. Matter växte fram ur ett gemensamt mål från de stora aktörerna inom smarta hem-världen: att göra det enklare och mer tillgängligt att skapa ett smart hem.

Översikt

Filter

Anslutningsmöjligheter Matters

Den lokala förbindelsen är Matters styrka. Den kommunicerar direkt från enhet till enhet utan bridge, router eller moln. Internetprotokollet IPv6 skapar en unik IP-adress för varje smart enhet som sedan kan styras lokalt och utbyta data internt.

Viktigt att förstå: Matter är inte ett nätverk, utan ett kommunikationsprotokoll som kan knyta ihop olika nätverk. Nätverken som anges nedan kan kommunicera med Matter, men det betyder inte att alla produkter som använder dessa anslutningar nödvändigtvis är kompatibla med Matter. Produkterna måste nämligen uppfylla vissa villkor när det gäller säkerhet, programvara och lagring för att kunna ha stöd för Matter.

Thread

Thread är ett mesh-nätverk som liksom Matter kommunicerar via IPv6. Detta förenklar för produkter som idag kommunicerar via Thread att vara kompatibla med Matter.

Wifi & ethernet

Wifi och Ethernet kan också kommunicera via IPv6. Produkter för smarta hem som fungerar via denna anslutning kan använda Matter-standarden.

Bluetooth Low Energy

Bluetooth Low Energy (BLE) följer inte samma internetprotokoll, men kan kommunicera via den speciella 6LoWPAN-tekniken och på så vis kommunicerar via Matter-standarden.

Anslutningsmöjligheter Matters

Alla dina frågor om Matter

Du kan enkelt känna igen de kompatibla produkterna genom Matter-logotypen som finns på förpackningen. På tink har vi försett alla kompatibla produkter med en särskild symbol på webbplatsen, så att du omedelbart kan se om produkten fungerar med Matter. På den här sidan hittar du en översikt över alla kompatibla produkter från Matter.

Om du har en produkt som fungerar med Matter har den en särskild QR-kod. När du skannar den här koden med din smartphone ansluts den automatiskt.

Matter är inte ett ekosystem och har därför ingen egen app. Matter är ett kommunikationsprotokoll som gör det möjligt för enheter från olika ekosystem, till exempel Google Assistant, Amazon Alexa och Apple HomeKit, att kommunicera med varandra. Du kan sedan bestämma vilken app du vill använda för att styra dina produkter som är anslutna via Matter. Detta gäller alltså även för användning av motsvarande röstassistent.

Produkter som släpptes innan Matter lanserades kan eventuellt få en uppdatering av den fasta programvaran som gör att de fortfarande kan använda Matter. Det är dock inte alla produkter som lämpar sig för detta, eftersom Matter ställer vissa krav på produktens maskinvara. Vissa tillverkare har därför släppt uppdaterade varianter av befintliga produkter.

De mest kända och viktiga systemen för smarta hem som Matter kan arbeta med är Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa och Samsung SmartThings.

Att använda Matter är i stort sett riskfritt. Det finns tre huvudfaktorer som säkerställer detta:

Lokal kommunikation säkerställer en högre nivå av sekretess eftersom anslutningen inte upprättas via en bridge, en router eller ett moln.

Security by Design är namnet på de säkerhetsstandarder som produkter måste uppfylla innan en produkt kan använda Matter. Dessa standarder säkerställer främst att hackning och avlyssning av dina enheter förhindras.

Blockkedjeteknik används för att lagra programvaruändringar. Detta innebär att de lagras decentraliserat och öppet och kan kontrolleras av vem som helst.

Läs mer om anslutningsmöjligheter och kompatibilitet på vår blogg

Till bloggen

Ett smart hem som är tryggt och framtidssäkrat

Lingua franca för ditt smarta hem

Anslut alla dina produkter från olika smarta hem-system till Matter och få dem att fungera tillsammans. Du behöver inte längre välja ett system utan kan helt enkelt välja den bästa enskilda produkten från varje märke.

Blockchain & Security by Design

För att en produkt ska vara kompatibel med Matter måste den uppfylla den s.k. Security by Design-standarden. Denna standard skyddar dig mot avlyssning och hackning. Matter använder även säkerhet via blockkedjeteknik. Bakom blockkedjetekniken ligger ett system som registrerar ändringar av programvara i ett digitalt, decentraliserat arkiv. Detta innebär att all utveckling alltid är transparent och spårbar.

Utan bridge eller hub

Du behöver ingen hub eller bridge eftersom Matter förvandlar alla smarta hem-enheter till en egen åtkomstpunkt som kan kommunicera direkt eller lokalt.

Välj den röstassistent du gillar bäst

Att olika smarta hem-system arbetar tillsammans medför många fördelar. En särskilt trevlig sådan är att du kan välja själv vilken röstassistent du vill använda. Du kan till exempel styra enheter från Google via Amazon Alexa eller Apple Siri och vice versa; valet är ditt.

Inte beroende av internetuppkoppling

Genom direkt och lokal kommunikation mellan dina smarta hem-enheter ser Matter till att du kan hantera och styra dina enheter även när du inte har någon internetanslutning.

Enkel installation

Installationen av dina Matter-kompatibla produkter är klar på nolltid. Genom det nätverk som enheten använder kommer den automatiskt att ansluta till Matter. Du behöver inte längre tillverkarens app för installationsprocessen.

Matter gör det enkelt för dig

Matter gör det enkelt för dig

Handplocka den bästa produkten från varje märke

Tack vare Matter kan du kombinera produkter från olika märken i samma smarta hem-system. Allt du behöver ta hänsyn till är att de enskilda enheterna är kompatibla med Matter. Så länge de är det kan du enkelt använda produkter från Amazon Alexa, Google Assistant, Apple HomeKit, Samsung SmartThings och många andra leverantörer tillsammans. På detta sätt kan du uppgradera hela ditt smarta hem och utrusta det med de bästa produkterna från varje leverantör.

Välj det ekosystem du gillar mest

Matter sammanlänkar olika ekosystem, men tar inte över kontrollen över produkterna. Du väljer själv vilket ekosystem du vill använda för att styra alla dina enheter. Inte bara för din smartphone, utan även valet av system för röststyrning. På så sätt kan du styra hela ditt smarta hem från din favoritapp för smarta hem. Du kan till och med använda flera ekosystem samtidigt. Exempelvis genom att styra din smarta belysning via Google Home-appen och samtidigt dina smarta elementtermostater med rösten via Apple Siri.